QR code

QR kodu ( Quick Response -Hızlı Yanıt Kodundan kısaltılır), ilk olarak 1994 yılında Japonya’daki otomotiv endüstrisi için tasarlanan bir tür matris-2 boyutlu barkodunun adıdır. Barkod, bağlı olduğu öğe hakkında bilgi içeren, makinede okunabilen bir optik etikettir. Uygulamada, QR kodları genellikle bir web sitesine veya uygulamaya işaret eden bir konumlandırıcı , tanımlayıcı veya izleyici için veriler içerir.

Hızlı Tepki sistemi, hızlı okunabilirliği ve standart barkodlarına kıyasla daha fazla depolama kapasitesi nedeniyle otomotiv endüstrisi dışında popüler hale geldi. Uygulamalar ürün takibi, ürün tanımlaması, zaman takibi, doküman yönetimi ve genel pazarlamayı içerir.

Bir QR kodu, beyaz bir arka plan üzerinde kare bir ızgarada düzenlenmiş, kamera gibi bir görüntüleme cihazı tarafından okunabilen siyah karelerden oluşur. Gerekli veriler daha sonra görüntünün hem yatay hem de dikey bileşenlerinde bulunan modellerden elde edilir



Tarihçesi

QR kod sistemi 1994 yılında Japon da Denso Wave tarafından icat edildi. Amacı üretim sırasında araçları takip etmekti; yüksek hızlı bileşen taramasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır. QR kodları artık hem ticari izleme uygulamaları hem de cep telefonu kullanıcılarına yönelik kolaylıklar sunduğundan daha geniş bir bağlamda kullanılıyor. Şuan özellikle Uzak doğuda qr barkod kullanımı çok yaygındır. Batıda ise gittikçe gelişmektedir.



Kullanım Alanları

QR kodları, kullanıcının metnini görüntülemek, kullanıcının cihazına bir vCard kişisi eklemek, bir Tekdüzen Kaynak Tanımlayıcıyı (URI) açmak, bir kablosuz ağa bağlanmak veya bir e-posta veya kısa mesaj oluşturmak için kullanılabilir. Yazılım veya çevrimiçi araçlar olarak kullanılabilen çok sayıda QR kod üreteci var.

QR kodu en çok kullanılan iki boyutlu kod türlerinden biri haline geldi.QR kodları reklam sektöründe popülerdir. Bir cep telefonu URL web tarayıcısı olmayan bir tarayıcı olabilir. Bunu yaparken, markanın web sitesine manuel URL eklemekten çok daha hızlı bir şekilde öncülük edin. Kullanıcı dostu anlık doğruluğuna ek olarak, kullanıcıyı reklamla daha verimli bir şekilde ilgilendirir. çok daha geniş bir uygulama alanında kullanılır. Bunlar arasında ticari takip, eğlence ve nakliye biletlemesi, ürün ve sadakat pazarlaması ve mağaza içi ürün etiketlemesi sayılabilir. Pazarlama örnekleri, bir şirketin indirimli ve yüzde indiriminin, bir mobil uygulama olan bir QR kod çözücüsü kullanılarak yakalanabileceği veya adres ve ilgili bilgiler gibi bir şirketin alfa sayısal metin verilerinin yanı sıra depolandığı bilgileri içerir.Adresleri ve URL'leri saklayan QR kodları dergilerde, tabelalarda, otobüslerde, kartvizitlerde veya kullanıcıların bilgi isteyebileceği hemen hemen her nesnede görünebilir.

Doğru okuyucu uygulamasıyla donatılmış kameralı bir telefona sahip kullanıcılar, metni görüntülemek, iletişim bilgilerini almak, kablosuz bir ağa bağlanmak veya telefonun tarayıcısında bir web sayfasını açmak için QR kodunun görüntüsünü tarayabilir. Bu fiziksel dünya nesnelerinden bağlanma eylemine hardlinking veya object hyperlinking denir. QR kodları ayrıca bir kodun tarandığı yeri izlemek için bir konuma bağlanabilir. Ya QR kodunu tarayan uygulama GPS ve hücre kulesi üçgenlemesi (aGPS) kullanarak coğrafi bilgiyi alır ya da QR kodunda kodlanan URL bir konumla ilişkilendirilir. 2008 yılında bir Japon taş ustası, QR kodlarını mezar taşları üzerine kazıma, ziyaretçilerin vefat etmiş kişilerin hakkındaki bilgileri görmelerine ve aile üyelerinin ziyaretleri izlemelerine izin vereceğini açıkladı.



Neden QR Barkod

Bir reklam kampanyası başlattığınızı ve web sitenizin URL’sinin burada yayınlandığını düşünün. İzleyiciler URL’nizi gördüklerinde, not alma sürecinde, bir borçluyu açmadan ve girmeden önce onu unutmak veya dikkate almamak daha büyük bir risk taşır. Bununla birlikte, QR kodları ile müşterilerin hizmetlerinize ve ürünlerinize anında ve daha kolay erişebilmelerini sağlar. Son bulgular çarpıcı biçimde artan QR kodlarını gösteriyor ve bu eğilim kalıcı görünüyor; Kullanıcıların yüzde 59'u evden taramayı tercih ediyor, yüzde 39'u perakende mağazalarda yapıyor. QR kodları, her seviyede ve her sektörde yeni bir ticari model ve iletişim yöntemi gibi görünmektedir.


İletişim

İstanbul, TÜRKİYE
İstanbul Ticaret Sarayı Giriş Kat No:40 Giyimkent
ESENLER
Telefon: 0212 281 87 77 - 0 532 540 25 64

İletişim İçin Tarayın

Hakkımızda

QR Barkod Yazılım ve İş Geliştirme Ekibi olarak memnuniyetiniz için bizimle paylaşmaya yönelik öneri ve önerilerinizi aldığımızdan emin olabilirsiniz.

English